mapa sajta linkovi aktuelnosti
   
srpski   crnogorski  
 

UGOVOR O BRATIMLJENJU IZMEDJU KOSTROMSKOG REJONA (KOSTROMSKA OBLAST, RUSKA FEDERACIJA) I OPŠTINE BERANE (DRŽAVNA ZAJEDNICA SRBIJA I CRNA GORA)


Polazeći od istorijski ukorenjenih i dubokih veza izmedju naroda i težnji rukovodstava dve zemlje. Kostromski rejon i Opština Berane objavljuju o uspostavljanju medjusobnih pobratimskih odnosa kojim pridaju status zvaničnih. U cilju realizacije postavljenih ciljeva rukovodstvo Kostromskog rejona i rukovodstvo Opštine Berane razradjuju plan susreta organa vlasti, koji uključuje razne sfere života regiona, kao sto su planiranje,arhitektura, gradjevinarstvo, razvoj preduzetništva komunalne usluge, medicina, kultura, odmor, sport i dr. Kostromski rejon i Opština Berane smatraju neophodnim upoznavanje gradjana oba regiona sa načinom života druge strane, radom, kulturom, obrazovanjem, odmorom i dr. oblastima Ijudske delatnosti. Kostromski rejon i Opština Berane ce razvijati stalnu saradnju u duhu uzajamnog poštovanja i poverenja. Sve forme saradnje, imaju za cilj učvršćivanje prijateljskih odnosa medju gradjanima oba regiona i saradnju na njihovo dobro u rešavanju zajednickih problema.
Kontakti medju Kostromskim rejonom i Opštinom Berane ce se razvijati putem razmene delegacija, količinski jednakih:
- zvanicnih delegacija - mešovitih delegacija (zvanična lica, stručnjaci, preduzetnici, učenici, umetnički kolektivi, sportisti i dr.)
- stručnih delegacija za organizaciju i održavanje dana regiona, izložbi i dr. - ekspertskih delegacija po strukturi gradske privrede i gradskih službi.
- a takodje i putem uzajamnog obaveštavanja o informacijama o gradskim delatnostima, izložbenim materijalima (umetničke, narodne, dečije, fotografije) ,dokumentarnim i amaterskim filmovima, TV i video programima, člancima u lokalnim novinama, literaturno-ilustrovanim časopisima, knjigama i dr. materijalima.


Delegacije će imati mogućnost da se upoznaju sa životom regiona, obilaze preduzeća i vode neophodne razgovore, da istupaju na lokalnoj televiziji, daju intervjue lokalnim novinama i sreću se neformalno sa gradjanima. U cilju razvoja prijateljskih odnosa izmedju regiona aktivno će se koristiti mogućnosti
firmi i biznismena, kulturnih, naučnih, omladinskih, društvenih i dr. organizacija udruženja gradjana.
Gradjani Kostromskog rejona i Opstine Berane biće informisani o prijateljskim odnosima i programima preko lokalnih medija i dr. manifestacija (skupovi, večeri prijateljstva i dr) Konkretni planovi saradnje medju regionima, sastav delegacija kao i datumi poseta biće dogovarani svake godine na sastancima ili po nahođenju obe strane.Troskove transporta do zemlje susreta snosi delegacija koja dolazi u goste, troškove hotela, ishrane, ekskurzije snosi domaćin susreta. Ugovor su potpisali:

Kostromskog rejona
(Kostromska oblast, Ruska Federacija)
Rukovodilac samouprave
Predsednik
V.V.Sopin
  Za Opštinu Berane
Državne zajednice
Srbija i Crna Gora
Predsednik SO
R. Jovančević
     o nama
studiranje u rusiji
Studiranje na daljinu
Kursevi ruskog jezika
nostrifikacija
dokumenti i materijali
rukovodstvo
međunardna saradnja
izdavačka delatnost
inicijative
kontakti