mapa sajta linkovi aktuelnosti
   
srpski   crnogorski  
 

 

 

AKTUELNOSTI, VAŽNA OBAVEŠTENJA, MANIFESTACIJE

Sergej Baburin09.10.2009 godine na Pravnom fakultetu Beogradskog Univerziteta, u amfiteatru V je održana prezentacija knjige poznatog ruskog političara, naučnika i rektora Ruskog državnog trgovinsko-ekonomskog univerziteta prof.dr. Sergeja Nikolajevića Baburina „Svet imperija teritorija države i svetski poredak“ na srpskom jeziku. Knjigu je objavio izdavački sektor Srpsko-Rusko-Crnogorska Edicija (SRCE) Asocijacije studenata sovjetskih i ruskih fakulteta iz Srbije i Crne Gore. Knjigu su predstavljali akademici SANU prof.dr.Smilja Avramov i prof.dr Sava Živanov. Na prezentaciji su takođe učestvovali Izvanredni i Opunomoćeni Ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji gospodin Aleksandr Vasiljević Konuzin, prodekan Pravnog fakulteta gospodin Živorad Bujuklić, zamenik predsednika SANU gospodin Ljubiša Rakić i druge ličnosti iz naučnog i javnog života Srbije. Posebnu zahvalnost u organizaciji prezentaciji knjige Asocijacija izražava Pravnom fakultetu u Beogradu, Udruženju studenata Nomokanon, Narodnom pokretu Srbije i Ambasadi Ruske Federacije u Republici Srbiji i lično Izvanrednom i Opunomoćenom Ambasadoru gospodinu A.V. Konuzinu.

Izdavački sektor Asocijacije studenata sovjetskih i ruskih fakulteta iz Srbije, Srpsko-Rusko-Crnogorska Edicija (SRCE), obaveštava Vas da je u avgustu 2009 godine u našoj organizaciji izašlo iz štampe dve nove knjige prevedene sa ruskog jezika. ”Svet imperija: teritorija države i svetski poredak” Sergeja Baburina i “Za šta smo i uz koga ratovali” Natalije Naročnickoj. Takođe u našoj Asocijaciji možete nabavitii knjigu Jurija Lužkova, gradonačelnika Moskve, “Obnavljanje istorije: čovečanstvo u XXI veku i budućnost Rusije“ na srpskom jeziku. U slučaju da želite da nabavite neku od ovih knjiga ili komplet od tri knjige obratite nam se na mail:
ruskistudentiscg@yahoo.com

16.06.2009. godine u Moskvi potpisan je Ugovor o naučnoj i nastavnoj saradnji između Ruskog Državnog Trgovinsko-Ekonomskog Univerziteta (RGTEU, Moskva - Rusija) i Crnogorskog Državnog Univerziteta (Podgorica, Crna Gora). Ugovor su potpisali rektor RGTEU g-din Baburin Sergej Nikolajević i rektor Crnogorskog Državnog Univerziteta g-din Predrag Miranović. Na ceremoniji potpisivanja Ugovora prisustvovao je Izvanredni i Opunomoćeni Ambasador Crne Gore u Ruskoj Federaciji gospodin Slobodan Backović. Inicijatorom ove manifestacije bilo je Udruženje studenata sovjetskih i ruskih fakulteta iz Crne Gore koje će nastaviti rad na zbližavanju Univerziteta Rusije i Crne Gore.

POTPISIVANJE UGOVORA  
POTPISIVANJE UGOVORA

"EVROPSKI FESTIVAL RUSKOG JEZIKA" Podgorica - Nikšić, Crna Gora - 27.05.2009 god. do 31.05.2009 god.

Udruženje studenata sovjetskih i ruskih fakulteta iz Crne Gore u saradnji sa Ambasadom RF u Crnoj Gori, Međunarodnom asocijacijom profesora ruskog jezika i literature (MAPRJAL, Sankt Peterburg-Rusija) i Univerzitetom Crne Gore je održala od 27.05.2009 god.do 31.05.2009 god. u Podgorici i Nikšiću "Evropski festival ruskog jezika". U okviru manifestacije izvršeno je testiranje učesnika iz poznavanja ruskog jezika, organizovan je “FESTIVAL RUSKE PJESME” a takođe skup slavista i seminar ruskog jezika.Tom prilikom smo nagradili pobjednike besplatnim putovanjem u Sankt Peterburg na finale EVROPSKOG FESTIVALA RUSKOG JEZIKA, gdje će se okupiti pobjednici iz svih evropskih zemalja. Svi učesnici su dobili vredne nagrade.

"EVROPSKI FESTIVAL RUSKOG JEZIKA" Beograd - od 25.05.2009 god. do 27.05.2009 god.

Asocijacija studenata sovjetskih i ruskih fakulteta iz Srbije u saradnji sa Ambasadom RF u Republici Srbiji, Ruskim centrom za nauku i kulturu u Beogradu, Međunarodnom asocijacijom profesora ruskog jezika i literature (MAPRJAL,Sankt Peterburg-Rusija),Slavističkim društvom Srbije i Beogradskim Univerzitetom je održala od 25.05.2009 god.do 27.05.2009 god.u Beogradu "Evropski festival ruskog jezika". U okviru manifestacije izvršeno je testiranje učesnika iz poznavanja ruskog jezika, organizovan je “FESTIVAL RUSKE PESME” a takođe skup slavista i seminar ruskog jezika.Tom prilikom smo nagradili pobednike besplatnim putovanjem u Sankt Peterburg na finale EVROPSKOG FESTIVALA RUSKOG JEZIKA, gde će se okupiti pobednici iz svih evropskih zemalja.Svi učesnici su dobili vredne nagrade.

DANI SAVREMENOG SRPSKOG FILMA - Moskva - od 10.04.2009 do 12.04.2009 god

Asocijacija studenata sovjetskih i ruskih fakulteta iz Srbije u saradnji sa Ministarstvom kulture Srbije, Ministarstvom za Dijasporu Republike Srbije, Ambasadom Republike Srbije u Ruskoj Federaciji, Ministarstvom kulture Ruske Federacije, Državnim filmskim fondom Rusije i bioskopom “Iluzion” organizovala je prvi festival srpskog filma u Moskvi. Festival je održan u periodu od 10.04.2009 do 12.04.2009 god. Na festivalu je prikazano 6 premijera istaknutih autora i glumaca iz Srbije. Manifestaciju je otvorio Ministar za Dijasporu Republike Srbije Srđan Srećković i Izvanradni i Opunomoćeni Ambasador Republike Srbije u Ruskoj Federaciji gospođa Jelica Kurjak.

02.04.2009. godine u Moskvi potpisan je Ugovor o naučnoj i nastavnoj saradnji između Ruskog Državnog Trgovinsko-Ekonomskog Univerziteta (RGTEU, Moskva-Rusija) i Prištinskog Državnog Univerziteta (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici) Republike Srbije. Ugovor su potpisali rektor RGTEU g-din Baburin Sergej Nikolajević i rektor Prištinskog Državnog Univerziteta g-din Zdravko Vitošević. Inicijatorom ove manifestacije bila je Asocijacija studenata sovjetskih i ruskih fakulteta iz Srbije koje će nastaviti rad na zbližavanju Univerziteta Rusije i Srbije.

DANI RUSKOG FILMA - II Festival ruskog filma - Beograd - Oktobar, 2008

„Asocijacija studenata sovjetskih i ruskih fakulteta iz Srbije“ organizovala je  u Beogradu II Festival ruskog filma koji se realizovao iz dva dela. Prvi deo nosio je naziv „Retrospektiva“ na kojem je prikazano 8 filmova sovjetskog filma. Projekcije su održane u velikoj sali „Ruskog doma“ u periodu od 23. do 26. oktobra 2008. Drugi deo festivala pod nazivom „Savremeni ruski film“ činilo je 8 premijera istaknutih autora i glumaca iz Rusije. Ovaj segment festivala se održao u periodu od 27. do 30. oktobra 2008. u Maloj sali „Sava Centra“. Posebnu zahvalnost „Asocijacija studenata sovjeskih i ruskih fakulteta iz Srbije“ izražavamo predsedniku Državne Dume Ruske Federacije gospodinu Grizlovu V.B koji je dao bezrezervnu podršku realizaciji naše manifestacije.

DANI RUSKOG FILMA - I Festival ruskog filma u Podgorici, Oktobar, 2008

Udruženje studenata sovjetskih i ruskih fakulteta iz Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom kulture Ruske Federacije, Ambasadom RF u Crnoj Gori, KIC-om “Budo Tomović” organizovala je prvi festival ruskog filma pod nazivom ”DANI RUSKOG FILMA.” Festival je održan u Podgorici u periodu od 28.10.2008 do 31.10.2008 god.

babuske  
plakat

75. GODIŠNJICA RUSKOG DOMA - Asocijacija studenata sovjetskih i ruskih fakulteta iz Srbije u saradnji sa Ambasadom RF u Srbiji, Ruskim centrom za nauku i kulturu i kompanijom "Ruske železnice" održala je povodom 75. godišnjice Ruskog doma u Beogradu veče ruskih romansi i starogradskih pesama. Veče je održano 12.09.2008 god. u Ruskom domu, Beograd ulica Kraljice Katarine 33. Naša Asocijacija se zahvaljuje kompaniji "Ruske železnice"i lično predsedniku kompanije gospodinu Jakunjunu V.I. za sponzorsku pomoć.

Ugovor o naučnoj i nastavnoj saradnji između Moskovskog Državnog Univarziteta Lomonosov i Crnogorskog Državnog Univerziteta potpisan je 27.06.2008. godine u Moskvi. Ugovor su potpisali rektor Lomonosova akademik g-din Sadovnićij Viktor Antonović i v.d. rektora Crnogorskog Državnog Univerziteta g-din Uskoković Zoran. Inicijatorom ove manifestacije bilo je Udruženje studenata sovjetskih i ruskih fakulteta iz Crne Gore koje će nastaviti rad na zbližavanju Univarziteta Rusije i Crne Gore.

lomonosov_podgoricki univerzitet  
lomonosov_podgoricki univerzitet

"DANI RUSKOG JEZIKA" u Beogradu - Asocijacija studenata sovjetskih i ruskih fakulteta iz Srbije u saradnji sa Ambasadom RF u Srbiji, Ruskim centrom za nauku i kulturu i Međunarodnom asocijacijom profesora ruskog jezika i literature (MAPRJAL) je održala od 02.06.2008 god.do 05.06.2008 god.u Beogradu "Dane ruskog jezika". Tom prilikom smo posetili beogradske škole koje uče ruski jezik i poklonili im knjige i DVD diskove. Rusku delegaciju je predvodila Predsednica Sankt Peterburškog Državnog Univerziteta i MAPRIJALa g-đa Verbickaja Lj.A.

poseta - Sankt Peterburškog Državnog Univerziteta  
poseta - Predsednica Sankt Peterburškog Državnog Univerziteta

Čestitamo svima 9. Maj - Dan Pobede

OLIMPIJADE ''LIK RUSIJE'' - Dana 18. Aprila 2008.godine u Ruskoj školi, pri Ambasadi RF u Beogradu, održano je svečano uručenje nagrada povodom ''Olimpijade Lik Rusije" (literatura, umetnost, kultura). Ovom prilikom Potpredsednik Asocijacije studenata sovjetskih i ruskih fakulteta iz Srbije, gospodin Kovačević Aleksandar je u ime Asocijacije, nagradio pobednike u kategoriji ''Poznavanje ruskog jezika'', učenike srednjih škola Srđana Petrovića i Milicu Radojev "Certifikatom za besplatno školovanje'' na fakultetima u Rusiji. Ova nagrada se dodeljuje tradicionalano.

UČITE RUSKI JEZIK

Asocijacija studenata sovjetskih i ruskih fakulteta iz SCG poziva Vas da posetite:

Kursevi ruskog jezika i Ruski centar za nauku i kulturu u Beogradu, ul. Kraljice Naralije br. 33, telefon: 011/26 42 178, 688 300

Letnja škola ruskog jezika Instituta Puškin u Moskvi, u saradnji sa Ruskim centrom za nauku i kulturu u Beogradu, telefon: 011 3132 848, fax: 011 3098 661

Ruska škola i dečiji vrtić u saradnji sa Ruskom školom pri ambasadi RF u SCG, Beograd

   

Biblioteka (ponedeljak, sreda, petak od 13:00-16:00, utorak, četvrtak 16:00 do 19:00); Knjižara (radnim danom od 11:00 do 19:00, subotom od 11:00 do 15:00); Medjunarodna škola plesa; Dečija škola ruskih narodnih igara ’’Matrjoška’’ (subotom u 11:00), adresa Kraljice Natalije 33, telefon 011/2642-178 

Restoran-klub ’’Ruski stil’’ (specijaliteti ruske kuhinje, radno vreme  od 10:00 do 23:00)

Asocijacija studenata sovjetskih i ruskih fakulteta iz SCG Vas poziva da posetite “Podvorje Ruske pravoslavne crkve“ u Beogradu, ulica Takovska 4, tel: 011/ 33 41 894, otac Vitalij Tarasjev

AKTUELNOSTI, VAŽNA OBAVEŠTENJA, MANIFESTACIJE 2006 / 2007

o nama
studiranje u rusiji
Studiranje na daljinu
Kursevi ruskog jezika
nostrifikacija
dokumenti i materijali
rukovodstvo
međunardna saradnja
izdavačka delatnost
inicijative
kontakti